U bent hier

Koksijde valt in de prijzen als sterkste nieuwkomer autodelen

Koksijde kreeg op 7 december een Vlaamse award voor de 'sterkste nieuwkomer' in autodelen. Vorig jaar waren er geen deelauto’s in Koksijde, vandaag zijn dat er 9. Koksijde ontving de prijs op de uitreiking van de autodeelawards, een initiatief van het Agentschap Binnenlands Bestuur en autodelen.net.

Uitgedrukt in aantal deelauto’s per 1.000 inwoners betekent dat een stijging van 0,32 (van 0 in 2022 tot 9 vandaag). Daarmee is Koksijde de sterkste nieuwkomer van alle Vlaamse gemeenten die dit jaar startten met autodelen. De autodeelawards zijn een initiatief van het Agentschap Binnenlands Bestuur en Autodelen.net.

Alle info over onze deelauto's vind je op www.koksijde.be/autodelen

Waarom inzetten op autodelen?

Schepen van Mobiliteit en Duurzame Ontwikkeling Charlotte Castelein: “In het kader van het Lokaal Energie- en Klimaatpact wil de gemeente Koksijde tegen 2030 maar liefst 2 deelwagens per 1000 inwoners ter beschikking van de bewoners en bezoekers hebben. Burgers kunnen ook hun eigen auto delen. Zo kan je ook onkosten en de investering delen. Om dit proces op gang te krijgen, startte de gemeente Koksijde dit voorjaar met het aanbieden van 7 deelwagens. Dankzij het succes, breidden we dit aanbod sinds 1 december uit met 2 extra deelwagens, dus zitten we nu al aan 0,41 deelauto’s per 1000 inwoners. Hiermee hopen we dat minder mensen het nut van de aankoop van een 2e wagen nodig achten. Tegelijkertijd kunnen mensen die geen auto kunnen veroorloven toch gebruik maken van een auto om zich te verplaatsen. Minder auto’s en meer mobiliteit!”

Autodelen in opmars

Opvallend: ook kleinere steden en gemeenten zetten in op autodelen. “Ze volgen het voorbeeld van de centrumsteden”, zegt Jeffrey Matthijs, directeur van Autodelen.net. “Ook in kleinere steden en gemeenten heeft autodelen veel voordelen, zowel voor de inwoners als voor de maatschappij. Deelauto’s zijn bijvoorbeeld vaak een goedkoper alternatief voor een tweede auto, zeker als die minder dan 11.000 kilometer per jaar rijdt. En ondertussen zorgt autodelen voor meer vrije ruimte en CO2-besparing.”

Vertel het verder