U bent hier

Garnaalvissersschip N.116 Nostalgie staat terug op het droge

De N.116 Nostalgie, het houten garnaalvissersschip dat eigendom is van de gemeente Koksijde, zonk op maandagochtend 16 oktober aan de vismijn in Nieuwpoort. Omdat het hoogwater werd, mislukten de eerste reddingspogingen. Op dinsdag 17 oktober slaagde een team er gelukkig wel in om de boot terug boven water te krijgen.

Vanmorgen vroeg werden twee grote kranen geplaatst en brachten duikers singels aan onder het schip. Daarna werd het schip traag en voorzichtig gelicht en van zodra het genoeg uit het water kwam, begon het leegpompen. Eenmaal leeg, werd vastgesteld dat de stuurboordromp averij opliep. Naar de oorzaak is het voorlopig nog gissen. Ten slotte werd het schip aan wal gehesen en gestut. Het blijft daar even staan voor de meest dringende herstellingswerken.

Het belangrijkste is dat de N.116 terug op het droge ligt.

Gemeente Koksijde en NAVIGO-Visserijmuseum blijven mikken op het ontvangen van bezoek op het schip, zowel aan de kade als voor havenrondvaarten en demonstraties van visserij op zee. De timing daarvan hangt af van de effectieve schade – die nog in detail wordt opgemeten.

“Ik ben heel blij dat de reddingsoperatie is gelukt”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Een dikke proficiat aan het team van NAVIGO-Visserijmuseum en in het bijzonder Günther Vanbleu, Peter Dezutter en Jadrana Demoen. Ik bedank ook nog de firma Ship Support uit Nieuwpoort voor de hulp met de reddingsoperatie.”

Wat is de N.166 Nostalgie?

De N.116 Nostalgie is een 62 jaar oud garnalenvissersschip en één van de laatste houten vissersschepen aan de Belgische kust. Tot 2020 was de boot nog actief in de garnaalvisserij in Nieuwpoort. Vorig jaar kocht Koksijde de boot aan voor 65.000 euro. Het wordt zo eigendom van NAVIGO-Visserijmuseum in Oostduinkerke. Het schip is erkend varend erfgoed. De N.166 Nostalgie speelde een prominente rol op de laatste Garnaalstoet, de technische diensten van Koksijde maakten een rijdende replica als stoetwagen.

Vertel het verder