U bent hier

Aanvragen van een huisnummer

Heb je een bouwgrond gekocht maar weet je niet wat je huisnummer wordt? Verbouw je een eengezinswoning tot een meergezinswoning? Of denk je dat je een extra huisnummer nodig hebt, voor een stal, een bedrijf, een vzw…? Vraag je huisnummer dan aan bij de dienst Burgerzaken.

Elk gebouw moet voorzien zijn van een apart huisnummer, niet alleen gezinswoningen, maar ook gebouwen voor administratief, commercieel of industrieel gebruik. Tenzij het een tweede uitgang betreft. Bijgebouwen zoals een garage zijn aanhorigheden van het hoofdgebouw en moeten niet genummerd te worden. Het vaststellen en wijzigen van de nummering van huizen en gebouwen is een bevoegdheid van het gemeentebestuur.

Procedure

Je vraagt het huisnummer aan bij de dienst Burgerzaken:

  • Bij nieuwbouw vraag je een nieuw huisnummer aan voor elke nieuwe woning.
  • Bij een verbouwing van een bestaande woning met één huisnummer naar meer woongelegenheden moet je verschillende huisnummers aanvragen zodat de woongelegenheden erkend kunnen worden als aparte wettelijke verblijfplaatsen.

De dienst Burgerzaken wijst je een of meer huisnummers toe. Als je eigenaar bent van het gebouw, dan moet je het toegekende nummer aanbrengen op een plaats die goed zichtbaar is vanaf de openbare weg.

Indien je huis of appartementsgebouw nog niet beschikt over een huisnummer, kan je de dienst Burgerzaken contacteren voor het laten plaatsen van een huisnummerplaat met zwarte cijfers op een witte plastic achtergrond. Wanneer de symbolen op het plastieken huisnummerplaatje verdwijnen door slechte weersomstandigheden, dan kan je ook een nieuwe nummerplaat bekomen.

Bedrag

Deze dienst is volledig gratis.