U bent hier

Werkgroep Geestelijke Gezondheid

Sinds enkele jaren is er binnen gemeente Koksijde een werkgroep opgericht van medewerkers die zich inzetten voor het mentale welzijn van onze inwoners. De leden zijn de volgende:

 • Schepen Ivan Vancayseele, bevoegd voor OCMW, sociale zaken en welzijn, senioren- en integratiebeleid, armoedebestrijding, gezondheidszorg en vereenzaming binnen gemeente Koksijde.
 • Emily Delhaye, bibliothecaris in de bibliotheek Koksijde.
 • Chiara Sartor, buurtwerker binnen het Sociaal Huis Koksijde.
 • Evelien Sys, psycholoog bij de dienst personeel en HR van gemeente Koksijde.
 • Caroline Vanraes, maatschappelijk werker schuldhulpverlening binnen het Sociaal Huis Koksijde.
 • Stefanie Weerbrouck, diensthoofd veiligheid en preventie.

Hun belangrijkste troef is het jaarlijks samenstellen van een programma voor de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Hiermee willen ze het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker zetten. Dit doen we door inwoners te informeren en sensibiliseren.

Koesterweek 2023

Gemeente Koksijde neemt dit jaar deel aan de Koesterweek van het Berrefonds, de vzw die al bijna 15 jaar families ondersteunt na het overlijden van een kind*. Samen met meer dan 200 steden en gemeenten in heel Vlaanderen, hijsen we op vrijdag 8 december de koestervlag, zodat we een hele week lang ons hart kunnen tonen voor gezinnen die een kind* missen.
Meer info op koesterweek.be

In de week van 8 tot 15 december organiseren we allerlei acties:

 1. Overal hartjes in Koksijde

  De hele week lang willen we samen met onze inwoners zoveel mogelijk hartjes in het straatbeeld brengen: in de etalage van onze handelaars, met hartjesaffiches op ramen en deuren en op sociale media. Toon je hart en doe mee met deze challenge.

  Hoe deelnemen?

  • Maak een mooie foto
  • Gebruik volgende hashtags #berrefonds #koesterweek #toonjehart
  • Tag @Koksijde_Oostduinkerke. Of stuur je foto naar chiara.sartor [at] koksijde.be.
  • Misschien komt jouw foto wel op onze socials.

  Je kan ook een kleurplaat inkleuren of een affiche ophangen. Dit kan je hier terugvinden

 2. Herinneringsmuur en speciaal hoekje in de bib

  Tijdens de Koesterweek kan je in de bibliotheek een hoekje terugvinden met boeken, cd’s, dichtbundels en/of films over rouw en troost bij het verlies van een kind.

  Op de herinneringsmuur kan je de naam van je kind*, een gedicht, brief of tekening ophangen. Ook online kan je de naam van jouw (klein)kind doorgeven. Surf naar: forms.office.com/e/nzVeNbjBDw

 3. Troostkaartjes bij de handelaars en lokale diensten

  Graag je medeleven tonen aan (groot)ouders die een (klein)kind verloren? Bij de handelaars en lokale diensten kan je gratis troostkaartjes vinden. Schrijf een mooie boodschap met troostende woorden. Elk warm gebaar wordt ontzettend gewaardeerd.

 4. Wereldlichtjesdag

  Op zondag 10 december is het Wereldlichtjesdag. Over de hele wereld steken we om 19 uur stipt een kaarsje aan voor kinderen* die gemist worden. Zo ontstaat er een golf van troostend licht die door de verschillende tijdzones over de wereld reist. Doe jij ook mee?

Werkgroep Verder na Zelfdoding

De werkgroep Geestelijke Gezondheid ondersteunt ook de gespreksgroep voor nabestaanden na zelfdoding. Ze werken daarvoor samen met de werkgroep Verder. Iemand verliezen door zelfdoding geldt als één van de meest ingrijpende ervaringen die een mens kan meemaken. Als nabestaande blijf je achter met zeer verwarde gevoelens van kwaadheid, angst, verdriet, onzekerheid, schuld, schaamte, machteloosheid.
Tijdens gesprekken met nabestaanden ontdek je dat er mensen zijn die goed aanvoelen wat je doormaakt. Het vinden van begrip, herkenning en erkenning is zeer belangrijk om deze moeilijke ervaring te doorstaan.
Rouwen om een zelfdoding kan veel tijd in beslag nemen, het maakt dus ook niet uit hoe lang geleden het gebeurd is.
Je kan op eender welk moment aansluiten. Je hoeft dus niet telkens aanwezig te zijn. Je komt wanneer je er behoefte aan hebt. Wel vragen we dat je op voorhand contact opneemt voor een kennismakingsgesprek, dit kan telefonisch of via mail via onderstaande gegevens: 0491 356 289 (psycholoog Evelien Sys) of via nazelfdoding.koksijde [at] werkgroepverder.be.

Voor 4 of 11 euro naar de psycholoog, niet zo’n gek idee!

Heb je nood aan een gesprek met een psycholoog of orthopedagoog maar vormt de kostprijs een drempel? Sinds kort biedt de overheid een steunmaatregel die financieel laagdrempelige hulp mogelijk maakt. Surf naar www.elpen.be voor meer info! 

Welzijnswijzer regio Koksijde Veurne

Zit je met een dip waar je zelf niet uit komt? Een moeilijke periode in je leven? De welzijnswijzer kan je op weg helpen.

Contactpersonen

Chiara Sartor

Buurtwerker - Sociaal Huis Koksijde

chiara.sartor [at] sociaalhuiskoksijde.be
T. 0499 86 51 99

Emily Delhaye

Bibliothecaris - Bibliotheek Koksijde

emily.delhaye [at] koksijde.be
T. 058 53 29 54