U bent hier

Werkgroep Geestelijke Gezondheid

Sinds enkele jaren is er binnen gemeente Koksijde een werkgroep opgericht van medewerkers die zich inzetten voor de geestelijke gezondheid van de inwoners. De leden zijn de volgende:

  • Schepen Ivan Vancayseele, bevoegd voor OCMW, sociale zaken en welzijn, senioren- en integratiebeleid, armoedebestrijding, gezondheidszorg en vereenzaming binnen gemeente Koksijde.
  • Sharon Coene, jeugdconsulent bij de jeugddienst Koksijde.
  • Emily Delhaye, bibliothecaris in de bibliotheek Koksijde.
  • Chiara Sartor, buurtwerker binnen het Sociaal Huis Koksijde.
  • Evelien Sys, psycholoog bij de dienst personeel en HR van gemeente Koksijde.
  • Caroline Vanraes, maatschappelijk werker schuldhulpverlening binnen het Sociaal Huis Koksijde.

Hun belangrijkste troef is het jaarlijks samenstellen van een programma voor de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Hiermee willen ze het belang van een goede geestelijke gezondheid in de kijker zetten.

Tiendaagse geestelijke gezondheid: programma 

 

Activiteiten 2021

 

Spreuken in het straatbeeld

Gemeente Koksijde wil geestelijke gezondheid bij jong en oud bespreekbaar te maken door vanaf 1 oktober allerlei spreuken in het straatbeeld te doen verschijnen. Op maar liefst 18 openbare gebouwen zal je spreuken kunnen ontdekken. Jij kan ons ook helpen om een mooie boodschap de wereld in te sturen en kleur te geven aan de straten!

 

Marktpraatje “Oe ist mè joen?”

Op vrijdag 1 en 8 oktober kon je ons terug vinden op de wekelijkse markt in Koksijde. Enkele vrijwilligers en professionals staan klaar om een praatje met je te doen. Of het nu een goeie dag is of niet, erover praten doet altijd eens deugd.

 

Film cc CasinoKoksijde “Slalom”

Fred, ooit een beloftevolle skiër, runt een prestigieuze skischool in de Franse Alpen. De coach belooft van de volgende generatie alpineskiërs Franse, en misschien wel olympische kampioenen te maken. In de 15-jarige Lyz ziet hij veel potentieel: ze is ambitieus, getalenteerd en volgzaam. Het is zijn persoonlijke doel om haar op te leiden tot een topatleet. Al snel ondervindt de tiener niet enkel de fysieke, maar ook de emotionele uitdagingen van Freds trainingsprogramma. Hij haalt haar constant naar beneden tijdens trainingen, om haar daarna te overladen met lof wanneer ze wint. Wanneer Lyz’ moeder haar in de steek laat om bij haar vriend in te trekken, duurt het niet lang tot haar grenzen overschreden worden.
In de verwrongen machtsrelatie tussen trainer Fred en de kwetsbare jonge atlete Lyz ziet niemand een goede afloop. Maar de voorspelbaarheid van regisseur Charlène Faviers film maakt het verhaal nog sterker. Favier maakt indruk met een sterk debuut vol schilderachtige sneeuwlandschappen, knap gefotografeerde skiwedstrijden en ongemakkelijke interacties tussen de trainer en zijn jonge atlete.

 

Workshop NokNok – Oppeppers voor een tienerhoofd

In deze workshop kom je meer te weten over veerkracht en hoe die te versterken. Je gaat interactief aan de slag met NokNok, een methodiek om veerkracht bij jongeren te bevorderen. Je krijgt tips en advies om nadien samen met jongeren te werken aan een beter sociaal-emotioneel welbevinden.

 

Warme William wandeling

Ken jij Warme William al? Warme William is de grote, blauwe beer die altijd klaar staat om naar je te luisteren. Vanaf 4 oktober neemt hij je mee op stap. De start van de wandeling is voorzien aan de Warme William bank aan de annex (Zeelaan 48) in Koksijde Dorp. Tijdens de wandeling geeft Warme William je opdrachten en tips. Na elke opdracht krijg je een letter waarmee je op het einde van de wandeling een geheime boodschap krijgt. Dien na de wandeling jouw antwoordformulier in en krijg een leuke gadget!

 

Komende activiteiten 2022

 

Lezing Johan Braeckman

Luiheid is een negatief begrip. Het doet denken aan vadsigheid, gemakzucht en onverantwoordelijkheid. Een luiaard is een nietsnut, een leegloper of een lamzak. Wie Ivan Gontsjarovs roman Oblomov leest, kan maar weinig sympathie opbrengen voor het luie hoofdpersonage. In de christelijke traditie is luiheid zelfs een hoofdzonde, zoals hoogmoed, hebzucht en onkuisheid. En toch kan luiheid ook een deugd zijn. Deze voordracht zet uiteen waarom. Vandaag heeft niemand nog tijd voor iets. We worden gedreven door hebzucht en consumptie en kampen steeds meer met depressies en burn-outs. Misschien kan een welbegrepen vorm van luiheid een alternatieve vorm van levenskunst zijn?
Johan Braeckman, auteur van het boek 'Leve de luiheid' is hoogleraar wijsbegeerte aan de universiteit Gent en medeoprichter van de Maakbare Mens.

Contactpersonen

Evelien Sys

psycholoog bij de dienst personeel en HR van gemeente Koksijde

evelien.sys [at] koksijde.be

T. 058 53 34 34