U bent hier

Toegang tot het Milieupark

Milieupark

Je hoeft geen afspraak te maken om langs te komen op het Milieupark.

Het Milieupark is van dinsdag t.e.m. zaterdag open; 9-11.45 uur en 13-16.45 uur

 • Sorteer je materiaal goed op voorhand zodat je alles vlot kwijt kan
 • Respecteer het werk en volg de richtlijnen van de parkwachters,

Goed om te weten

Inwoners en tweedeverblijvers 

 • mits geldig toegangsbewijs
  • inwoners en tweede verblijvers Koksijde leggen een Belgische identiteitskaart voor.
  • buitenlandse tweede verblijvers met K-pas.
 • nooit met
  autobanden en -wrakken, oude medicijnen, restafval dat in huisvuilzak past, gasflessen, vuurwerk/munitie, klein gevaarlijk afval dat niet meer geïdentificeerd kan worden, groente- en fruitafval, treinbilzen (breng naar afvalverwerkend bedrijf)., krengen van dieren/slachtafval, bedrijfsafval, afval van niet-Koksijdenaar en/of voortgebracht in andere gemeente.
 • De parkwachter kan het afval dat niet voldoet aan de vereiste zuiverheid, de modaliteiten van aanbreng of de maximale hoeveelheid weigeren. Hij kan eveneens de bezoeker verzoeken om het door hem bevuilde terrein te reinigen.
 • De verzamelde goederen worden eigendom van de gemeente Koksijde. Het uitzoeken en meenemen van afvalstoffen is verboden.

Handelaars, kmo's en erkende verenigingen

Handelaars, ondernemingen en verenigingen kunnen met een bedrijfspas toegang krijgen tot het park: meer info vind je hier.

Recyleren is de norm

Materialen die gestort of verbrand worden, zijn we kwijt. Nieuwe producten worden dan met nieuwe grondstoffen gemaakt. In een tijd waarin materialen en energie schaars worden, kunnen we dat niet maken. De Vlaamse overheid legt de gemeenten, op vandaag nog altijd de belangrijkste inzamelaars van huishoudelijk afval, daarom op om een gedifferentieerde tarifering uit te werken. Dat betekent dat er voor bepaalde afvalsoorten moet worden betaald. Zo moet het tarief voor het afleveren van grofvuil dat enkel nog verbrand kan worden, hoger zijn dan het tarief voor het afleveren van materialen die nog gerecycleerd kunnen worden. Wie goed sorteert, wordt dus beloond. De redenering daarachter is dus vrij simpel: verbranden en storten van afval moeten we in de toekomst nog meer kunnen vermijden.

Eenvoudige tarifering

De meeste afvalsoorten zijn gratis.

elektro klein gevaarlijk afval (frituurvet en -olie, motorolie, batterijen, tl- en spaarlampen, autobatterijen, verven en vernissen, pesticiden, ...) matrassen
glazen flessen en bokalen kurk metaal
groenafval (snoeihout en fijn tuinafval) papier-karton textiel en lederwaren
harde plastics pmd  
hout piepschuim (eps)  

 Het aantal betalende afvalsoorten wordt bewust beperkt gehouden.

Afvalsoorten Tarief
Grofvuil 0,20 euro/kg
Asbest 0,15 euro/kg vanaf 201 kg
Steenachtig bouw- en sloopafval:
Steenpuin, keramiek, porselein en gips (vb. gyproc).
0,04 euro/kg
Let wel: voor elke levering van een afvalsoort wordt minstens 5 kg aangerekend.

Registratie en verloop van je bezoek

Vergeet je identiteitskaart en bankkaart niet.

 1. Aan de ingang van het Milieupark stop je aan de registratiezuil bij de slagboom om je aan te melden. Als inwoner of tweede verblijver krijg je automatisch toegang tot het Milieupark met je Belgische identiteitskaart of K-pas voor buitenlandse tweede verblijvers.
 2. Je kunt meteen alle gratis afvalsoorten in de juiste containers of recipiënten deponeren.
 3. Heb je ook betalende afvalsoorten mee? Rij dan via de weegbrug naar de betaalzone.
 • Meld je met je identiteitskaart of K-pas aan op de eerste weegbrug. Selecteer de afvalsoorten die je wenst aan te bieden: grofvuil, steenachtig bouw- of sloopafval of asbest.
 • Deponeer de geselecteerde fractie in de juiste container.
 • Meld je aan op de tweede weegbrug (fractie per fractie). Je verneemt meteen hoeveel afval je hebt afgeleverd en hoeveel je daarvoor moet betalen. Aan de betaalzuil betaal je met een bankkaart (Bancontact, geen kredietkaart) en ontvang je een betaalbewijs.
 • De slagboom gaat open en je verlaat de betaalzone.

Plattegrond Milieupark

Je komt eerst bij de zone van elektro en klein gevaarlijk afval, het eerste verhoogde platform en de zone voor groenafval. Wie geen betalende afvalsoorten deponeert (rode zone), kan gewoon buitenom rijden om het tweede oprijplatform te bereiken.