U bent hier

Onroerenderfgoedgemeente

Een erkende onroerenderfgoedgemeente neemt enkele bevoegdheden over van het Agentschap Onroerend Erfgoed - in dit geval uiteraard alleen op Koksijds grondgebied. Het is mogelijk om een erfgoedpremie aan te vragen voor beschermde monumenten en gebouwen in het beschermde dorpsgezicht Quartier Sénégalais.

Koksijde is sinds half maart 2017 definitief erkend als onroerenderfgoedgemeente! Onze gemeente heeft trouwens ook een eigen adviesraad onroerend erfgoed.

Ben je van plan om werkzaamheden uit te voeren? Neem eerst contact op met de dienst Cultuur & Erfgoed.

Erfgoedpremie - Quartier Sénégalais

Werken in een beschermd stads- of dorpsgezicht.

Bestandaanvraag_toelating_handeling_aan_of_in_beschermd_onroerend_erfgoed.docx

Gemeentelijke restauratiepremie voor waardevol niet-beschermd erfgoed

Reglement restauratiepremie aangepast gr 29062020

Let wel: Vraag de premies aan voor aanvang van de werkzaamheden!

Aanvraag restauratiepremie voor waardevol niet-beschermd erfgoed

Inventaris Bouwkundig Erfgoed

Lijst viersterrenwoningen

 

Kunstencentrum Ten Bogaerde - Erfgoedwandelingen

Sinds de zomer van 2016 is het Kunstencentrum Ten Bogaerde open: hier komen tijdelijke (hedendaagse) kunsttentoonstellingen en de permanente opstelling van George Grard prachtig tot hun recht, met uiteraard voldoende aandacht voor ons erfgoed.

De abdijhoeve Ten Bogaerde is beschermd als monument: die bescherming omvat de twee eindgevels van de vroegere schuur (het huidige Kunstencentrum), het kerkgebouw, de ingangspoort, etc. Daarnaast is er ook de duin-polderovergang, een beschermd cultuurhistorisch landschap. Meer informatie verkrijg je bij de Dienst Cultuur en Erfgoed.

Tip: De gemeente Koksijde biedt superinteressante erfgoedwandelingen aan. Een toeristische troef, maar zeker ook een aanrader voor onze eigen inwoners!

Metaaldetectie in Koksijde

Soms zie je iemand op het strand met een metaaldetector. Maar wist je dat dit niet zomaar mag op het strand van Koksijde? Ook op andere plaatsen die in eigendom zijn van de gemeente mag het niet. Neen, je moet beschikken over een erkenning als metaaldetectorist. Daarnaast heb je ook nog een extra toelating nodig van de gemeente Koksijde. Hieronder kan je een folder downloaden met alle info over de regels. De folder werd uitgegeven door het agentschap Onroerend Erfgoed. Dus... wil je het eens proberen? Heb je andere vragen? Lees dan eerst de folder van het agentschap.  Download hier de folder met alle info
Meer info over metaaldetectie en magneetvissen