U bent hier

Zwangere vrouwen krijgen prioriteit voor vaccinatie

Bij de start van de vaccinatiecampagne tegen COVID-19 was er nog te weinig data beschikbaar om de vaccinatie bij zwangere vrouwen aan te bevelen. Intussen zijn er meer resultaten bekend en adviseert de Hoge Gezondheidsraad om zwangere vrouwen prioritair te vaccineren tegen COVID-19. Zwangere vrouwen die besmet raken met COVID-19 lopen immers een hogere kans op ernstige ziekte en op een premature bevalling met gezondheidsrisico's voor de baby. 

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan voor deze vrouwen mRNA-vaccins te gebruiken (Pfizer of Moderna). Die kunnen veilig toegediend worden aan zwangere vrouwen. Ook vrouwen die borstvoeding geven, mogen gevaccineerd worden.

Ben je zwanger? Neem dan contact op met je huisarts, vanaf 3 mei, kan hij jou vrijblijvend activeren als risicopatiënt.

Last van hevige allergie? Contacteer je huisarts over je vaccinatie

Een beperkt aantal mensen lijdt aan allergieën die bijzondere aandacht vereisen bij de vaccinatie tegen COVID-19.  

De meeste mensen moeten zich geen zorgen maken. Als je ooit een onmiddellijke of ernstige allergische reactie hebt gehad na inname van een vaccin of zonder gekende oorzaak, waarbij dringende medische zorgen nodig waren, is het goed om alert te zijn. Hetzelfde geldt voor mensen die bij de toediening van hun eerste COVID-19 vaccin onmiddellijke of ernstige allergische reacties vertoonden.

Heb je zelf al zo een ernstige allergische reactie vertoond? Neem dan contact op met je huisarts nog voor je jouw uitnodiging ontvangt. Je huisarts is het best geplaatst om te beslissen of je in het vaccinatiecentrum kunt ingeënt worden, of dat er eerst advies gevraagd moet worden aan een specialist inzake allergie. Een minderheid van die mensen kan dan de boodschap krijgen om gevaccineerd te worden in het ziekenhuis, met de gepaste medische omkadering.

Vertel het verder