U bent hier

Winterprik: wegen en fietspaden sneeuwvrij

We zitten middenin een stevige winterprik. De temperaturen blijven minstens tot aan het weekend onder het vriespunt steken, met erg koude nachten. Het lijkt erop dat Koning Winter onze gemeente extra hard heeft aangepakt.

 • Lokaal Bestuur Koksijde zet alle middelen in om wegen en fietspaden zo sneeuw- en ijsvrij mogelijk te houden. Dat is niet evident: de negatieve temperaturen zorgen ervoor dat sommige wegen - waar effectief al meermaals werd gestrooid – al snel terug spekglad zijn. Ook strooien op bevroren sneeuw zorgt niet altijd onmiddellijk voor het gewenste resultaat.
 • Onze strooidiensten zijn dag en nacht in de weer. De grote strooiwagen reed vannacht zelfs tot 1.30 uur.
 • Bekijk ook het strooiplan van Koksijde-Oostduinkerke 

Bedankt aan al onze medewerkers die in deze barre tijden buiten werken: een pluim voor jullie! 

Lees ook het dosier 'warme winter' op www.tij-dingen.be 


Help je mee de voetpaden ijsvrij maken?

Alle voetpaden ijsvrij maken is niet mogelijk! Daarom doen we ook een beroep op jou. Steek een handje toe als je buurman of -vrouw minder mobiel is en zelf geen sneeuw kan ruimen.

Heb je hulp nodig bij het ruimen van sneeuw?

Vorige winters telden weinig sneeuwdagen, maar toch blijf je best alert. Want volgens het politiereglement moet je bij sneeuw en ijzel het voetpad vrij maken. Het Sociaal Huis stelt enkele vrijwilligers ter beschikking om sneeuw te ruimen bij mensen die door de barre omstandigheden niet buiten raken. Bij een hevige sneeuwbui bel je de sneeuwtelefoon op het nummer 058 53 43 10. Voor deze dienstverlening betaal je 5 euro per uur en een kilometervergoeding van 0,34 euro per km. 

Lees ook 'Heb je hulp nodig bij het ruimen van sneeuw? 


De fiets op in de sneeuw: enkele tips

We kunnen er niet naast kijken, het is koud en wit, er ligt sneeuw. De Fietsersbond haalt hun tips van onder het stof (of de sneeuw).    

 • Als fietser mag je op de rijweg fietsen als je fietspad niet sneeuw- of ijsvrij gemaakt is. Heel erg belangrijk. Heel wat wegbeheerders doen zeker hun best, maar soms is de rijweg nog beter berijdbaar dan het fietspad. Beste andere weggebruikers: dit mag, toeter dus niet naar die dappere fietser die het aandurft om te fietsen dat zij/hij op de weg fietst als het fietspad besneeuwd is, maar wees hoffelijk…
 • Verlaag de druk in je banden, zo heb je meer grip op de weg.
 • Zet je zadel iets lager, helpt ook voor een beter evenwicht.
 • Blijf goed verlicht
 • Durf te kiezen voor de niet bereden stukjes (en dus de sneeuw), want waar fietsers je al voorgingen zou het extra glad kunnen zijn.
 • Vermijd extra gewicht vooraan de fiets, hang het achterop je fiets.
 • Houd beide handen op je stuur, geeft je meer grip.
 • Pas je snelheid aan, zeker bij onverwachte hindernissen (zoals tramsporen en verlichting die is ingebouwd in de straat).

Vertel het verder