U bent hier

Week van de pleegzorg: Een goeie match

Ook dit najaar organiseert Pleegzorg Vlaanderen de week van de pleegzorg. Die week (12-20 november 2021) zetten we ‘het belang van een goede match’ in de kijker. Pleegzorg is namelijk maatwerk!
Het juiste gezin zoeken voor het pleegkind of de pleeggast die daar nood aan heeft, een pleegzorgbegeleider die een klik heeft met het pleeggezin én de ouders, de juiste zorgintensiteit… In sommige gevallen volstaat een pleeggezin voor weekends en vakanties, soms is er de klok rond en 7/7 ondersteuning nodig. Dat allemaal uitzoeken en bij mekaar puzzelen zorgt voor de goede match waar pleegzorg om draait.

Pleegzorg West-Vlaanderen in cijfers 

Wist je dat …

 • Pleegzorg te vinden is op 8 verschillende locaties in West-Vlaanderen?

pleegzorg

 • we in onze provincie
  • meer dan 1.200 pleegkinderen en -jongeren,
  • en meer dan 150 pleeggasten (volwassenen met een handicap of een psychiatrische problematiek)
  • in ruim 1.100 pleeggezinnen begeleiden?
 • Van die pleegkinderen, -jongeren en -gasten 69% opgevangen wordt bij bekenden: netwerkpleegzorg?
  En 31% bij een gezinnen dat ze op voorhand niet kenden: bestandspleegzorg?
   
 • Meer dan 170 werknemers bij Pleegzorg West-Vlaanderen die kinderen, jongeren en volwassenen, hun pleeggezinnen en hun ouders ondersteunen?

Ook de pleegzorgsteden -en gemeenten dragen een flink steentje bij!

In West-Vlaanderen zijn intussen een vijftigtal steden en gemeenten geëngageerd om pleegzorg en hun pleeggezinnen een extra duwtje in de rug te geven. Ook hier spreken we over maatwerk!
Elke gemeente draagt bij volgens de plaatselijke noden en mogelijkheden. Sommigen zetten sterk in op communicatie. Ze belichten de nood aan en zoeken mee naar extra gezinnen voor pleegzorg in hun stad of gemeente. Ze publiceren artikels over pleegzorg en werken mee aan sensibiliserings- en wervingscampagnes. Anderen leggen de nadruk op de erkenning van bestaande pleeggezinnen. Voor hen wordt dan een ontmoetingsmoment georganiseerd, de stad of gemeente voorziet een attentie of korting of zetten de pleeggezinnen op een andere manier in de bloemetjes.
Hoe pleegzorgsteden of -gemeenten ook bijdragen, het is steeds een samenwerkingsverband met de lokale pleegzorgdienst. We zijn hier bij pleegzorg erg dankbaar voor.

Wil je meer weten over pleegzorg?

Surf dan naar www. pleegzorg.be.
Op deze website is heel wat informatie te vinden. Je vindt er terug wat en voor wie pleegzorg eigenlijk is, hoe je een infopakket kan aanvragen, pleeggezin kan worden of ons op een andere manier kan steunen. Je leest er ook heel wat inspirerende getuigenissen.
Aarzel ook niet om pleegzorg te contacteren bij bijkomende vragen: pr [at] pleegzorgwvl.be.

Grote pleegdag

Op zaterdag 20 november organiseert Pleegzorg West-Vlaanderen een grote pleegdag in Torhout met infosessies, babbeltafels, een tentoonstelling en randanimatie.
Schrijf je nu in!

 

Vertel het verder