U bent hier

Wanneer moet ik mijn rijbewijs vernieuwen?

Rijbewijzen in bankkaartmodel

Rijbewijzen in bankkaartmodel werden voor het eerst afgeleverd in juli 2010 in enkele pilootgemeenten en vanaf 2013 in alle gemeenten. Deze rijbewijzen zijn tien jaar geldig. Deze eerste rijbewijzen moeten dus binnenkort hernieuwd worden.

De administratieve einddatum van je rijbewijs moet je zelf in het oog houden. De geldigheidsduur vind je terug op het rijbewijs zelf. Het rijbewijs 'bankkaartmodel' is tien jaar geldig. Is jouw rijbewijs nog minder dan drie maanden geldig? Neem dan contact op met je gemeente om je rijbewijs te hernieuwen. 

Nog een papieren rijbewijs?

Voor het klassieke papieren rijbewijs is er nog geen omwisselingverplichting. Het bankkaartmodel is verplicht tegen 2033 en tegen dan moeten de papieren rijbewijzen uit omloop zijn.

Maar in een aantal situaties is het omwisselen naar een bankkaartmodel nu al zeker aan te raden, bijvoorbeeld wanneer je rijbewijs beschadigd is of wanneer de foto op je rijbewijs niet langer “gelijkend” is.

Hoe vernieuwen?

Je vraagt het rijbewijs aan bij de dienst Burgerzaken in de gemeente waar je bent ingeschreven. De dienst Burgerzaken Koksijde werkt op afspraak. Met de knop onderaan kan je direct een afspraak vastleggen.

Bij je afspraak neem je het volgende mee:

  • Identiteitskaart of vreemdelingenkaart
  • Je Belgisch rijbewijs
  • Eventueel een recente pasfoto indien je een andere foto wenst dan deze op je identiteitskaart.

Een rijbewijs kost € 25. Betalen kan met bancontact.

Internationaal rijbewijs

Verwar het Europees (Belgisch) rijbewijs niet met het internationaal rijbewijs! Wanneer je naar een land reist dat het Europese rijbewijs niet erkent, dan heb je het internationaal rijbewijs nodig. Dit rijbewijs is maximaal 3 jaar geldig tenzij je Europees (Belgisch) rijbewijs minder dan 3 jaar geldig is. In dit geval is het aangewezen om bij aanvraag van je internationaal rijbewijs ook je nationaal rijbewijs te vernieuwen.

Het internationaal rijbewijs kan je aanvragen bij de dienst Burgerzaken na afspraak en kost € 21. Een recente pasfoto is noodzakelijk.

Voor meer info: www.koksijde.be/internationaal-rijbewijs

Maak een afspraak voor aanvraag rijbewijs

Contact en openingsuren

Burgerzaken
Zeelaan 303
8670 Koksijde
Telefoon: 
058 53 34 32
E-mailadres: 
bevolking [at] koksijde.be
Huidige openingsuren
Vandaag open van 9.00 tot 12.00 u.
Morgen open van 9.00 tot 12.00 u. en van 13.30 tot 16.00 u.
Alle openingsuren

Vertel het verder