U bent hier

Vogelgriep: informatie aan de hobbyhouders van pluimvee en vogels

Er is vogelgriep bij wilde vogels vastgesteld op meerdere plaatsen in ons land, daarom zijn er voorzorgsmaatregelen van kracht voor hobbyhouders van pluimvee en andere vogels in België. Onder hobbyhouders verstaat men de gezinnen die enkele kippen in de tuin houden, maar ook sierpluimveehouders en vogelliefhebbers met sierdieren, sportduiven of andere vogels .

Deze maatregelen komen er in de eerste plaats om jouw dieren maximaal te beschermen tegen vogelgriep. Deze vogelziekte is enorm besmettelijk, pijnlijk en dodelijk. Het vogelgriepvirus is gemakkelijk overdraagbaar door contact met wilde vogels of hun uitwerpselen. Dankzij deze voorzorgsmaatregelen houden we wilde vogels buiten jouw kippen- of vogelhok.

Welke zijn deze voorzorgsmaatregelen?

  • Hok al je pluimvee op of scherm het af: de afscherming is mogelijk door de dieren op te sluiten in hun hok of in een gebouw. Je kan de dieren buiten houden, op voorwaarde dat hun terrein (of een deel ervan) zowel langs de zijkanten als langs boven met gaas of netten afgesloten wordt van wilde vogels. De mazen van het gaas of het net mogen ten hoogste 10 cm groot zijn, zodat wilde vogels (bv. eenden) er niet doorheen kunnen. Een ondoordringbare dakbedekking is niet verplicht, maar is aanbevolen.
  • Daarnaast moet je alle vogels binnen voederen en drenken op een wijze dat contact met wilde vogels onmogelijk is. Oppervlaktewater of water dat toegankelijk is voor wilde vogels mag je niet geven als drinkwater.

Loopvogels en andere vogels (sportduiven, roofvogels, siervogels, …) moet je voorlopig niet afschermen.

Het FAVV benadrukt dat er geen risico is wat betreft de consumptie van pluimveevlees en eieren. Je kan dus zonder problemen de eieren van je kippen gebruiken.

Meer info

Verdere informatie via de website van het FAVV. Of bekijk de video

Vertel het verder