U bent hier

Verduidelijking locatie kermis Oostduinkerke en kermiskoers op 11 september

Waarom kan de kermis van Oostduinkerke niet meer doorgaan in de Leopold II-laan in Oostduinkerke-Dorp? De reden daarvoor is brandveiligheid. In het geval van brand zouden de huizen en handelszaken in de Leopold II-laan anders onbereikbaar zijn. De brandweerwagens zouden anders niet kunnen passeren of staan in geval van brand.

Gelukkig beschikt Koksijde over een nieuw plein ter hoogte van de gemeenteschool in Oostduinkerke waar de kermis en andere evenementen kunnen plaatsvinden.

Advies van de brandweer

In 2020 voerde Brandweer Westhoek een onderzoek uit i.f.v. brandpreventie. Dit waren de conclusies:

  • De brandweer moet altijd een vrije doorgang hebben van minimaal 4 m hoogte en 4 m breedte: zeker bij een opstelling in de straat. Deze breedte is niet enkel bedoeld om de voertuigen van de brandweer door te laten, maar ook om ze te kunnen opstellen.
  • Alle opstellingen moeten meer dan 120 cm verwijderd zijn van de gevel van bewoonde of uitgebate panden.
  • Opstellingen in de vrije doorgang of tegen gebouwen mogen enkel als deze in minder dan één minuut verwijderd kunnen worden (bv. kleine tafels en stoelen, vuilnisbakken).
  • Ondergrondse en bovengrondse watermonden (hydranten) moeten steeds vrij en goed bereikbaar zijn (niets op minder dan 1 m van watermonden plaatsen tenzij het onmiddellijk, eenvoudig en volledig kan worden verplaatst).
  • Bordjes ter aanduiding van hydranten en gasafsluiters dienen zichtbaar te blijven.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Als burgemeester draag ik de verantwoordelijkheid voor de veiligheid binnen onze gemeente en daarom kon ik niet anders dan een andere locatie zoeken voor de kermis. Daarover werd een akkoord gesloten met de foorkramers en na bijkomend advies door politie en brandweer kwamen we uit op de huidige locatie, op het plein voor de gemeenteschool van Oostduinkerke. Zonder of boe haakten enkele foorkramers dit jaar op het laatste moment af. Dat is de reden dat er dit jaar minder attracties staan. In ieder geval hebben we een schitterend kermisweekend achter de rug dus laat ons positief blijven.”

Kermiskoers Oostduinkerke

De kermiskoers voor wielertoeristen werd dit jaar verplaatst met start (rit 3) en aankomst aan Sportpark Hazebeek. Enerzijds door de wegenwerken in de Nieuwpoortsteenweg en anderzijds om sluipverkeer te vermijden in de Polderstraat - uit veiligheidsoverwegingen voor de deelnemers.

Dit gebeurde op uitdrukkelijke vraag van de organisatie en de politie. De koers voor retrofietsen, voorzien om 18 uur, werd afgelast – ook op vraag van de politie – om de organisatie en het startuur van de wegkoers niet in het gedrang te laten komen.

Koksijde investeert veel in kermissen

Niet alleen in de kermis van Oostduinkerke, maar ook in die van Groendyk, Sint-Idesbald en Koksijde-Dorp. Tijdens de openingen van de kermissen zijn er optredens van onze harmonieën, de Oud-IJslandvaarders, de reuzen en De Juttertjes. Tijdens de kermis van Groendyk kregen de bezoekers een gratis visje aangeboden. Bovendien krijgen alle lagereschoolkinderen een gratis bon om naar de kermis te gaan. Op woensdagnamiddag krijgen de kinderen nog een extra bon – op 13 september.

Vorig jaar stonden de kermisattracties verspreid, nu staan ze allemaal mooi samen. Jammer genoeg telt de kermis dit jaar twee attracties minder: de ‘lambada’ is defect en de uitbaters van de botsauto’s gaven op het laatste moment verstek. Met de locatie heeft dat niks te maken. Kermissen zijn ook niet meer zo populair als vroeger.

Plein in het hartje van Oostduinkerke

Vroeger lag er geen centraal plein in Oostduinkerke-Dorp. Sinds kort is er wel een dorpsplein en dat is de ideale plek voor onder andere een kermis en andere evenementen. Extra troef: vlakbij ligt de skateplaza en het sportpark, toplocaties voor onze jeugd. Om dat kloppend hart nog te versterken, krijgt het lokaal van de harmonie Koninklijke Vrienden van de Brandweer – ’t Tuttertje - ook een plek vlakbij het dorpsplein. Dit weekend vond de eerstesteenlegging plaats, samen met de opening van het weekend. Een en-en-verhaal.

Meer info over de kermis vind je op visitkoksijde.be

Vertel het verder