U bent hier

Veiligheidsoverleg tussen bestuur en paardenvissers leidt tot duidelijke conclusies

Op dinsdag 28 juni 2022 nam burgemeester Marc Vanden Bussche het initiatief tot een overleg tussen het gemeentebestuur, de veiligheidsdiensten, de garnaalvissers te paard en hun begeleiders. Aanleiding was het incident van zondag 26 juni na de garnaalstoet. Toen een paard van een garnaalvisser op hol sloeg op het binnenplein van het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum met 3 gewonden tot gevolg.

Extra maatregelen worden opgelegd.

Alle partijen in de vergadering gingen eensgezind akkoord met bijkomende maatregelen om in de toekomst dergelijk incident te voorkomen:

  • Paarden zullen na afloop van de garnaalstoet niet meer toegelaten worden op het binnenplein van het NAVIGO-Visserijmuseum, gezien daar steeds grote groepen mensen aanwezig zijn;
  • Om de veiligheid te garanderen zullen de demonstraties van de garnaalvissers te paard voortaan opgesplitst worden in drie groepen: Sint-André, Astridplein en ter hoogte van Windekind op Groenendijk;
  • Er zullen bijkomende begeleiders worden ingezet, zodat elk van de drie groepen voldoende begeleiding zal krijgen;
  • Toeschouwers moeten tot voorzichtigheid aangemaand worden. Er komt een sensibiliseringscampagne over de mogelijke risico’s die dicht contact met de paarden bij demonstraties kunnen inhouden via een filmpje op de website en op sociale media.

Burgemeester Marc Vanden Bussche benadrukt dat deze afspraken nauwgezet zullen opgevolgd worden en zullen geëvalueerd worden samen met de paardenvissers.

Contact met de getroffen familie

Het lopende onderzoek door politie Westkust zal uitwijzen wat de aanleiding was en wat er die avond precies gebeurd.
Alle deelnemers van de vergadering hebben hun medeleven geuit aan de getroffen familie.

De burgemeester heeft ook al persoonlijk contact gehad met de slachtoffers van het incident. De diverse hulpverleners werden bedankt voor hun adequate optreden.

 

Vertel het verder