U bent hier

Veiligheidsmaatregelen rond rook- en vuurverbod in bossen en natuurgebieden

Onlangs werd een nieuw veiligheidsbesluit goedgekeurd rond roken en vuur maken in bossen en natuurgebieden. Dat geldt tot 30 september 2022 en houdt enkele uitzonderingen in voor zomerkampen.

In verschillende natuur- en bosgebieden in Vlaanderen ontwikkelen zich momenteel situaties van droogte die zeer snel een acuut risico op brandgevaar met zich kunnen meebrengen.
Daarom heeft het Agentschap Natuur en Bos een tijdelijk verbod ingesteld op vuur maken en op roken in bossen en een aantal natuurgebieden. Dat verbod geldt vanaf het moment dat het risico op natuurbranden de kleurcode geel, oranje of rood krijgt. De actuele kleurcodes per provincie kan je steeds raadplegen via www.natuurenbos.be/waarschuwingen.

Uitzondering voor zomerkampen

Tot 30 september geldt een rook- en vuurverbod in bossen en natuurgebieden bij de codes geel, oranje en rood. Voor zomerkampen geldt een specifieke uitzondering op het maken van een kook- of kampvuur. De afspraken voor deze zomer houden in dat zowel een kook- als kampvuur enkel gemaakt mag worden op de daarvoor voorziene plekken. Er moeten steeds blusmiddelen voorzien worden en je moet vuur moet altijd met water doven na de activiteit.

Vertel het verder