U bent hier

Plant je eigen bos en bouw mee aan een groener Vlaanderen

Samen voor 4000 hectare extra bos

We beseffen het allemaal. Natuur nodigt uit tot meer bewegen, bevordert sociale contacten en helpt ons om tot rust te komen, ons hoofd leeg te maken en energie te tanken. Bomen zorgen bovendien voor een betere luchtkwaliteit, minder fijnstof en ze bufferen lawaai.

Maar ook op de klimaatverstoring hebben bossen een positief effect. Bomen bieden tijdens warme dagen niet enkel schaduw, maar verdampen ook water waardoor ze de omgeving verkoelen. En uiteraard nemen bomen via hun bladeren CO2 op uit de lucht. Diezelfde CO2 die wereldwijd weerextremen, zoals meer stormen en extreme hittegolven veroorzaakt.

Daarom is het de ambitie van de Vlaamse regering om 4.000 hectare extra bos te planten tegen 2024. De overheid moedigt iedereen aan om mee te werken aan de realisatie van deze ambitie – van burgers over verenigingen tot bedrijven. 

Subsidie voor je eigen bos

De Vlaamse overheid lanceerde een nieuwe subsidie - tot 25.000 euro per hectare - voor grondeigenaars die hun eigen grond of grond van verenigingen of bedrijven willen bebossen, Bereken op hoeveel subsidie je kan rekenen via www.bosteller.be/subsidies.

Vanaf de oppervlakte van 100 m² spreken we officieel van een bos. Vanaf die oppervlakte kan je, op het einde van de rit, jouw bos registreren op www.bosteller.be. Dat is de officiële teller die bijhoudt waar Vlaanderen staat ten opzichte van het streefdoel van 4000 hectare extra bos tegen 2024.

Bos realiseren - inhoudelijke ondersteuning

Je moet jouw project niet van A tot Z alleen doorlopen. Integendeel, het was nooit zo makkelijk je eigen bos te realiseren. Naast de subsidie krijgt je ook inhoudelijke ondersteuning, zoals onderzoeken of het perceel bebost mag worden, welke bomen er ideaal zouden staan, hoe ver van elkaar planten, ...

Overtuigd om een bos te maken van je braak liggend weiland of grote tuin? Laat weten via www.plantjeeigenbos.be en experts zullen je helpen hoe stap voor stap een bos te realiseren.

Vertel het verder