U bent hier

OPENBAAR ONDERZOEK OFFSHORE WINDMOLENPARK DUINKERKE

De Franse overheid heeft het Departement Omgeving (Vlaanderen) op de hoogte gebracht dat een openbaar onderzoek over de milieuvergunningsaanvraag en een aanvraag tot concessie van Eoliennes en Mer de Dunkerque (EMD) en Réseau de Transport d’Electricité (RTE) om een offshore windmolenpark te bouwen voor de kust van Duinkerke wordt georganiseerd van 8 april 2024 tot en met 18 mei 2024 – 12u30.

Meer info, documenten en bekenmaking voor het Vlaamse publiek
In de zone van 50 km² zullen maximaal 46 windmolens met een maximaal totaal geïnstalleerd vermogen van 600 MW gebouwd worden op monopiles. De aanvraag omvat eveneens een offshore platform voor de transmissie en onderzeese kabels. Over de plannen om een windmolenpark te plaatsen op deze locatie werd al een eerste openbare raadpleging gehouden door “la Commission nationale du débat public” van 14 september 2020 tot en met 20 december 2020.

Het geplande windmolenpark ligt aan de Belgische grens waardoor het project ook gevolgen kan hebben voor de Belgische bevolking, economie (scheepvaart) en milieu. Het geplande windpark is gelegen in het Franse Natura 2000-gebied “Bancs des Flandres” en naast het Belgische Natura 2000-gebied “Vlaamse banken”.

Meer info vindt u op volgende website: https://participer.eolien-en-mer-dunkerque.fr/. Een Franstalige brochure vindt u via: https://participer.eolien-en-mer-dunkerque.fr/blog/1767/lessentiel-du-pr.... Vanaf 8 april wordt het dossier online beschikbaar gesteld via: https://participer.eolien-en-mer-dunkerque.fr/registre/enquete-emd-rte.

Er is momenteel reeds een Nederlandstalige versie van de niet-technische samenvatting en de passende beoordeling, die je hier kan downloaden: https://kluis.omgeving.vlaanderen.be/index.php/s/g5dFCPj54y3Qca5
Vanaf 8 april zal alle informatie beschikbaar zijn op het IBO-portaal van Departement Omgeving: https://inspraak.omgeving.vlaanderen.be/.

Mogelijkheid om advies te geven
Reacties dient u rechtstreeks over te maken aan de Franse overheid vanaf 8 april tot en met 18 mei – 12u30.  Mogen we u vragen hierbij bjo.omgeving [at] vlaanderen.be in cc te zetten in uw mail? Zo blijft het Departement Omgeving op de hoogte omtrent de knelpunten die u relevant vindt.
Reageren kan (ten laatste op: 18 mei 2024 – 12u30):

  • Met de post naar het gemeentehuis van Duinkerke, met vermelding: “ CONFIDENTIEL enquête publique éolien en mer de Dunkerque » à l’attention de Mme la présidente de la commission d’enquête (adres: place Charles VALENTIN - BP 6.537 - 59386 DUNKERQUE CEDEX 1)
  • Met een e-mail: enquete-eolien-en-mer-dunkerque [at] mail.registre-numerique.fr
  • Online: https://participer.eolien-en-mer-dunkerque.fr/registre/enquete-emd-rte (link pas beschikbaar vanaf 8 april)
  • Reacties kunnen in het Nederlands ingediend worden. Er wordt echter gevraagd om uw advies naar het Frans te vertalen, dit om (taalkundige) misverstanden te vermijden. Latere antwoorden op deze reacties van de Franse overheid zullen enkel in het Frans opgesteld zijn.

Vertel het verder