U bent hier

Life Dunias verwijdert exotische tuinplanten uit de duinen

De mens voert al sinds eeuwen, vanuit alle hoeken van de wereld, planten in. Een klein gedeelte van deze soorten heeft een negatieve invloed op het milieu. Ingevoerd in een nieuw territorium, zonder natuurlijke vijanden kunnen ze zich hier snel vermeerderen en rukken onbeheerst op in de natuur, ten nadele van de inheemse flora en fauna. Deze invasieve exoten ontsnappen voornamelijk uit tuinen en parken via ondergrondse wortelnetwerken of via vogels die hun bessen opeten en de zaden elders weer uitscheiden.

Planten uit onze tuinen overwoekeren onze duinen

In onze duinen zijn het vooral struiken uit onze tuinen, zoals de Amerikaanse vogelkers, mahonie, cotoneastersoorten en rimpelroos, die de plaats in nemen van een hele resem duinenplanten. Planten van hier die enkel in onze duinen kunnen groeien en verbonden zijn met insecten, vogels, bodemdieren, … van hier. Bovendien wijzigen exoten de strooisellaag en bodem van stuivende duinen, duingraslanden, mosduinen, vochtige duinpannes, duinbossen, ... wat betekent dat onze duinen op termijn kunnen verdwijnen.

Dankzij het project LIFE DUNIAS wordt duin terug duin

Met het Europees gecofinancierde natuurherstelproject LIFE DUNIAS zal Agentschap Natuur en Bos (ANB) samen met 15 projectpartners de inheemse soorten opnieuw laten floreren in ons uniek duingebied door o.a. de woekerplanten en hun heel diep wortelstelsel te verwijderen. Het plan is om alle kustduinen tegen 2026 vrij te maken van woekerplanten. Momenteel brengt men de exoten in onze duingebieden in kaart, om binnenkort met grote machines de werken te starten. Naast het verwijderen van woekerplanten zet DUNIAS ook in op voorkomen. Zo voorziet het project trainingen in secundaire en hogescholen Groenaanleg en -beheer, zal er overleg zijn met de professionele sector (plantencentra, tuinarchitecten, plantensector). Ook kustgemeentes neemt LIFE DUNIAS mee in z’n sensibilisatie zodat ook zij het juiste plantgoed aanplanten in parken en langs straten. En uiteraard is er ook een After LIFE conservation plan, dat de aanpak van woekerplanten op langere termijn vastlegt.

Heb jij ook woekerplanten in jouw tuin? Test je kennis en win een gidsbeurt in één van onze prachtige duingebieden: https://nl.surveymonkey.com/r/TG2TXS7 . Want ongekend is onbemind…

Alternatieven voor invasieven? https://www.natuurenbos.be/sites/default/files/inserted-files/alterias_0.pdf
www.behaagjetuin.be: groepsaankoop streekeigen groen nog tot 15 oktober.

Meer info - www.natuurenbos.be/life-dunias

Vertel het verder