U bent hier

Koksijde bekroond met 2e plaats bij verkiezing van beste fietsgemeente

Met grote trots kondigt Gemeente Koksijde het behalen van de tweede plaats aan bij de verkiezing van Fietsgemeente 2024. Deze erkenning onderstreept de voortdurende inspanningen om een fietsvriendelijke leefomgeving te creëren voor inwoners en bezoekers.

Vorig jaar konden alle Vlaamse fietsers hun favoriete fietsgemeente of -stad beoordelen op fietsveiligheid en fietscomfort. In totaal brachten meer dan 27.000 deelnemers online hun stem uit. Van de 300 Vlaamse steden en gemeenten haalden 165 de drempel van minstens 50 ingevulde enquêtes. Daardoor kwamen deze in aanmerking om mee te dingen naar de titel Fietsgemeente/Fietsstad 2024. De drie gemeenten of steden die binnen hun categorie de hoogste gemiddelde score behaalden, gingen door naar de tweede ronde.

5e selectie

Bij de middelgrote steden en gemeenten (meer dan 20.000 inwoners) werd Koksijde samen met Dilsem-Stokkem en Wuustwezel geselecteerd. Na deze selectie kreeg Koksijde een doorlichting door een gespecialiseerd studiebureau. Koksijde werd al voor de 5e keer geselecteerd.

Het uitgebreide rapport, opgemaakt i.o.v. het departement Mobiliteit en Openbare Werken, geeft aan dat Koksijde 2e eindigde. Een mooie erkenning voor de gemeente. Deze zilveren medaille is een bewijs van de enorme verbeteringen in onze fietsinfrastructuur en de promotie van fietsen als een gezond en milieuvriendelijk vervoermiddel. Denk aan de aanleg van diverse ruime en gescheiden – en dus veiligere – fietspaden, de uitrol van de fietsstratenas, het succesvolle deelfietsensysteem.  Gemeente Koksijde is gemotiveerd en blijft zich verder ontwikkelen als een dynamische en vooruitstrevende gemeente: ook  in de toekomst volgen nog veel fietsgerelateerde projecten.

Met dit persbericht viert Koksijde niet alleen de prestatie, maar zet het ook zijn toewijding aan een fietsvriendelijke toekomst in de schijnwerpers.

Burgemeester Marc Vanden Bussche:  "We zijn enorm trots op deze erkenning. Het toont aan dat onze inspanningen om Koksijde fietsvriendelijker te maken worden gewaardeerd. We blijven ons inzetten om de fietsvoorzieningen verder te verbeteren en het fietsgebruik nog meer te stimuleren. We bedanken iedereen die meehelpt aan de uitvoering van ons sterk fietsbeleid. "

Schepen van Mobiliteit Charlotte Castelein: "Deze mooie 2e plaats is een fantastische aanmoediging voor ons allemaal. Het laat zien dat onze strategieën en investeringen in de fietsinfrastructuur en promotie daadwerkelijk een verschil maken. We blijven ons inzetten om Koksijde nog veiliger en aantrekkelijker te maken voor fietsers van alle leeftijden."

Ondertussen werd een fietstelpaal geplaatst aan het schelpenpad ter hoogte van het bezoekerscentrum van de Doornpanne. Op deze manier werken we aan de actie rond dataverzameling.

  • Op de foto ©Olivier Tilmant – gemeente Koksijde: schepen van Mobiliteit Charlotte Castelein, burgemeester Marc Vanden Bussche en expert verkeer, mobiliteit en signalisatie Griet Maenhoudt.

Vertel het verder