U bent hier

5 nieuwe culinair ambassadeurs

De gemeenteraad kende gisteren in de zitting van 20 juni 2022 - de titel van culinair ambassadeur toe aan Iain Wittevrongel, Yvonne Bedert, Denise Pylyser, Hendrik Dierendonck en Belinda Mac Donald. Ze worden op 30 juni officieel gehuldigd. Koksijde had al twee culinair ambassadeurs in haar rangen. Raf Sonneville (in 2006) en George Vanhoutte (in 2007).

  • Belinda MacDonald groeide op in Australië. De lokroep van de liefde bracht haar naar Oostduinkerke. Samen met haar echtgenoot Gianni Biebuyck heeft ze twee zonen: Xander (16) en Nicholas (13). Al jarenlang runt Belinda de gelijknamige Trattoria op de Zeedijk van Oostduinkerke. Dit voorjaar bracht Belinda haar eigen boek Belinda's Homemade Cookies uit met 66 verrukkelijke koekjes uit heel de wereld.
  • Iain Wittevrongel: Iain is Chef/eigenaar van Mondieu restaurant op de site van Ten Bogaerde, samen met zijn partner An Taillieu. Hij startte op deze locatie het restaurant Ten Bogaerde en behaalde een Michelinster. In 2018 veranderde hij het concept en het werd Mondieu naar MOF-MOF-filosofie van wijlen Antonio Carluccio: Minimum of Fuzz, Maximum of Flavour.
  • Yvonne Bedert: Yvonne Bedert is een rasechte Oostduinkerkenaar. Ze is de dochter van Pieter en Margriet Bedert uit de Polderstraat. Yvonne stichtte in 1976 restaurant De Mikke. Vandaag 46 jaar later is het nog steeds een begrip in de streek (en ver daarbuiten) voor de typische grillades van vlees en vis.
  • Denise Pylyser: Reeds sinds 1970, meer dan 50 jaar, baat de familie Roger Soen - Denise Pylyser de Venise in Oostduinkerke uit. De zaak onderging reeds verschillende malen een verbouwing. De 'Venise' vond zijn oorsprong begin de jaren '50, waar Patisserie 'Degreef' ook zijn eerste ijsjes verkocht. Daar kon je deze dan aan een tafeltje nuttigen. De 'ijssalons' werden een feit. Begin de jaren '60 werden deze voortgezet en gemoderniseerd door de familie Lucidarme.
  • Hendrik Dierendonck: In 2001 namen Hendrik en zijn vrouw Evelyne de slagerij van zijn vader Raymond in Sint-Idesbald over. Hij verwierf succes met zijn promotie van lokaal vlees, onder meer van het West-Vlaams rood rund, en het gebruik van alle delen van het dier voor consumptie. In 2011 opende het echtpaar een tweede slagerij te Nieuwpoort. In 2011 werd hij verkozen tot beste ambachtsman. In 2015 opende hij het restaurant Carcasse in Sint-Idesbald. Vandaag heeft hij naast de winkels in Sint-Idesbald en Nieuwpoort ook nog winkels in Brussel, Ukkel en Kortrijk.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “We zijn bijzonder trots op deze 5 horecamensen. Dergelijke degelijke horecazaken zijn een absolute sterkte voor onze gemeente. Het zijn topambassadeurs! Ze zijn zeer gekend, tot ver buiten onze provincie- en zelfs landsgrenzen. Voor inwoners, tweede residenten en toeristen is het altijd fijn om ergens te kunnen genieten en lekker te gaan eten. We blijven een land van bourgondiërs en bij ons is het heerlijk toeven. Al deze ambassadeurs hebben een bijzondere werkethiek. Het is zwoegen! Vele werken ook volgens het principe van de korte keten. Dat kunnen wij alleen maar aanmoedigen. We hebben nu 5 personen aangesteld, maar het is de bedoeling om in de toekomst zeker ook nog andere te benoemen. We mogen trots zijn op al onze heerlijke horecazaken en hoogstaande voedingswinkels.”

Vertel het verder