U bent hier

Modder op de weg

Affiche modder op de weg

Tijdens de oogstmaanden ligt er vaak veel modder op de weg. De wegen zijn hierdoor soms spiegelglad en zo ontstaan ook steeds meer verkeersongevallen. Daarom is het belangrijk dat landbouwers, loonwerkers en andere weggebruikers hun voorzorgen nemen.

Het hele jaar door

Door de klimaatverandering ligt er steeds meer modder doorheen het hele jaar. De provincie West-Vlaanderen en de gemeente stimuleren boeren al ruim twintig jaar om modder snel op te kuisen en aan te duiden op verkeersborden. Dat is verplicht.
Het is belangrijk dat de modder zo grondig en zo snel mogelijk van de weg wordt verwijderd.

Tips voor de landbouwer

Als er slipgevaar is, moet je de automobilist en de fietsers hierop attent maken. Je kan op voorhand een set van twee borden Modder op de weg aanvragen. Na die aanvraag kan je de borden afhalen in het gemeentelijk depot in Koksijde-Dorp: Hovenierstraat 21. Contact: 058 51 23 30, technischbureau [at] koksijde.be.

Reinigen

Gaat het om een drukke weg of ligt de rijbaan er echt smerig bij, verwittig dan de politie. De politie kan het gevaar signaleren en het verkeer eventueel omleiden. Als landbouwer, loonwerker of transporteur ben je verplicht om het wegdek te reinigen, je bent aansprakelijk bij een eventueel ongeval. Als de weg is schoongemaakt, moet je de waarschuwingsborden weghalen.
Tijdens het reinigen (schoonspuiten) van de weg doe je het best een veiligheidsvest met retroreflecterende delen te dragen.

Meer informatie over veilig modder verwijderen op de proviniale themapagina.

Video: correct gebruik verkeersbord modder op de weg

Modder op de weg 2021 deel 1

Video: Hoe reageren bij modder op de weg, zonder aanduiding van het verkeersbord?

modder op de weg - deel 2

Video: hoe reageer je bij een (on)geval door modder op de weg?

modder op de weg - deel 3