U bent hier

Metaaldetectie

Metaaldetectie op het strand en openbare domeinen in eigendom van de gemeente Koksijde

Soms zie je iemand op het strand met een metaaldetector. Maar wist je dat dit niet zomaar mag op het strand van Koksijde? Ook op andere plaatsen die in eigendom zijn van de gemeente mag het niet. Neen, je moet beschikken over een erkenning als metaaldetectorist. Daarnaast heb je ook nog een extra toelating nodig van de gemeente Koksijde. Hieronder kan je een folder downloaden met alle info over de regels. De folder werd uitgegeven door het agentschap Onroerend Erfgoed. Dus… wil je het eens proberen? Heb je andere vragen? Lees dan eerst de folder van het agentschap. Download de folder met alle info.

Wat moet ik doen om op de stranden en openbare domeinen van Koksijde aan metaaldetactie te kunnen doen?

Je vraagt een erkenning als metaaldetectorist aan bij het agentschap voor Onroerend Erfgoed. Dit kan via het aanvraagformulier op de website van dit agentschap. Ga naar het aanvraagformulier

Vervolgens vraag je als erkend metaaldetectorist een toelating aan bij de gemeente Koksijde die de stranden in concessie heeft. Dit kan per mail naar onroerenderfgoed [at] koksijde.be. De gemeente zal je vervolgens een toelating geven die gekoppeld is aan de volgende voorwaarden:

 

Hoe moet ik mijn vondsten melden?

Handleiding digitaal meldingsformulier voor metaaldetectievondsten

 

Wat moet ik doen met 'archeologische vondsten'?

Vind je een Romeinse mantelspeld of fibula, een helm uit de Eerste Wereldoorlog en of een Merovingische grafgift, dan zijn dit 'archeologische vondsten'! Deze 'archeologische vondsten' moeten - behalve aan de gemeente - ook gemeld worden aan het agentschap Onroerend Erfgoed via loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/metaaldetectievondstmeldingen.
Je vindt op die pagina ook info over hoe je een vondst moet melden, een voorbeeldovereenkomst tussen een metaaldetectorist en grondeigenaar, informatie over de erkenningsprocedure als metaaldetectorist en de bepalingen over metaaldetectie uit de Code van Goede Praktijk voor Archeologie en Metaaldetectie.

Hoe zit het met magneetvissen?

Ook magneetvissen wordt beschouwd als metaaldetectie (meer info op onroerenderfgoed.be). Het mag dus ook niet zomaar. De Vlaamse Waterweg verbiedt magneetvissen in al haar bevaarbare waterlopen. www.vlaamsewaterweg.be/oeverrecreatie

Trekt het je toch aan? Lees dan eerst even deze blog: www.onroerenderfgoed.be/blog/magneetvissen-dol-fijn-maar-niet-zonder-regels.
Of de informatiebrochure van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Ook bij magneetvissen blijft de regeling rond het vinden van 'archeologische vondsten' van toepassing! Het is altijd verplicht om 'archeologische vondsten' te melden bij het agentschap Onroerend Erfgoed.

Meld de vondst dus hier: loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/metaaldetectievondstmeldingen

Opgelet! Magneetvissen is niet zonder risico. Er gebeurden al verschillende dodelijke ongelukken. Lokaal Bestuur Koksijde raadt dus af om ook in niet-bevaarbare waterwegen aan magneetvissen te doen.

Heb je nog vragen? Bel ons dan op het nummer 058 53 34 27

 

 

 

 

Laat-Merovingische bewoning en grafveld: de opgraving in Koksijde

Het syntheseproject ‘MerovingerDNA’  lanceerde een websitepagina over de Merovingen met heel wat informatie over hun geschiedenis en de archeologische site in Koksijde. Benieuwd naar waar je Merovingische collectie(s) kan tegenkomen in jouw buurt? Geïnteresseerd om meer te weten te komen over enkele unieke vondsten uit die periode die opgegraven werden door metaaldetectoristen?

Meer info op www.merovingerdna.be