U bent hier

Huisje Nys-Vermoote / Jommekeshuis

Vissershuisje met een familieverhaal

Het huisje Nys-Vermoote werd tussen 1855 en 1865 gebouwd door Carol Nys, die zelf nooit had kunnen vermoeden dat het ooit als ‘Jommekeshuis’ een beschermd monument zou worden. Enkele jaren later betrokken zijn dochter Mathilde Nys en haar man Isidoor Vermoote het vissershuisje.

Jef Nys, de ondertussen overleden geestelijke vader van Jommeke, bracht er als jonge snaak een groot deel van zijn jeugd door met zijn oom en grootvader. Hij leerde er vissen en was er getuige van het harde labeur van een keuterboer-visser. Hij zag er ook hoe het rustieke vissersdorp Koksijde zich geleidelijk aan ontpopte tot een florissante toeristische badplaats.

 

Op stap met Jommeke en Flip

Het charmante vissershuisje werd in 2003 omgebouwd tot een klein museum met focus op de historische evolutie van Koksijde en met uiteraard ook de nodige aandacht voor Jommeke. Het werd ingericht met authentieke meubels van Karel Loppens (1875-1962), een heemkundige die onderzoek deed naar de abdijsite Ten Duinen.

Verwacht je vooral niet aan een saai museumbezoek want Jommeke leidt je er rond, samen met zijn trouwe vriend Flip. Aan de hand van authentieke tekeningen van Jef Nys en zijn kleindochter en typische oude postkaarten nemen ze je mee, terug in de tijd van toen. De allerkleinsten kunnen in het doe-atelier op ontdekkingstocht doorheen het Jommekeshuis.

Ontdek ook de link tussen Jef Nys en de Koksijdse kunstenaar Walter Vilain in het Vanneuvillehuis.

Praktische info

Tulpenlaan 46, Koksijde
Gratis toegang

Openingsuren: uitsluitend open tijdens de Vlaamse schoolvakanties.
Herfstvakantie, kerstvakantie en krokusvakantie: open op weekdagen 10-17 uur, weekend 14-17 uur
Paasvakantie en zomervakantie: weekdagen 10-18 uur, weekend- en feestdagen 14-18 uur

Gesloten op maandagen,1 en 2 november en  24, 25, 26 en 31 december en op 1 en 2 januari.

Gidsbeurten zijn mogelijk doorheen het volledige jaar voor groepen

€ 60 per gids voor max. 20 personen
Reservatie via dienst Cultuur & Erfgoed (058 53 34 40 – cultuur [at] koksijde.be).