U bent hier

Duplicaat PUK-code identiteitskaart aanvragen

 

Met de elektronische identiteitskaart (eID) kan men een document digitaal ondertekenen en op afstand, bijvoorbeeld via het internet, bewijzen dat men wel degelijk de persoon is die men beweert te zijn (authenticatie). Om misbruik te vermijden zijn die mogelijkhedenbeveiligd met een PIN-code (Personal Identification Number).

Bij de aanmaak van een nieuwe elektronische identiteitskaart verstuurt de kaartproducent de PIN- en PUK-codes naar de burger voor activatie van de kaart op het gemeentebestuur. Indien men na de activatie de PIN-code niet meer kent, maar wel nog de PUK-code heeft. Dan kan men op de dienst burgerzaken een nieuwe PIN-code creëren aan de hand van de PUK-code.

Indien men echter de PIN- en PUK-code niet meer heeft, dan kan men een nieuwe PUK-code aanvragen op de dienst Burgerzaken of via de website van de Algemene Directie Instellingen en Bevolking van de FOD Binnenlandse Zaken. De aanvraag hiervan kan enkele weken duren. De nieuwe codes worden dan verstuurd naar de gemeente waar de aanvrager is ingeschreven. Van zodra deze door de gemeente ontvangen zijn, ontvangt u een bericht om deze af te halen en om de PIN-code opnieuw in te stellen.