U bent hier

Reistoelating voor minderjarigen

Een reistoelating voor minderjarigen of 'ouderlijke machtiging' is een document waarop je als ouder toelating geeft aan je minderjarig kind om naar het buitenland te reizen. Deze schriftelijke toestemming is aan te raden wanneer het minderjarig kind alleen reist, of reist in het gezelschap van andere personen dan zijn ouder(s).

Wanneer het kind reist met één ouder, staat het de ouders vrij om het akkoord van de andere ouder op papier te zetten. In sommige gevallen (zoals echtscheiding, hoederecht, woonplaats op ander adres, …) is dit toch aan te raden.

Procedure

Eén van de ouders of voogd kan een reistoelating aanvragen bij de gemeente. Je kan dit digitaal aanvragen met de identiteitskaart en kaartlezer of via itsme. Na goedkeuring van de dienst Burgerzaken ontvang je dan een link om het document te downloaden en af te drukken. Dit document dien je af te drukken en te ondertekenen. Zonder handtekening is dit document niet geldig.
Beschik je niet over een printer of kan je dit niet digitaal aanvragen, op de dienst Burgerzaken kan je ook een standaardformulier reistoelating voor minderjarigen verkrijgen. Op dit formulier plaatst de ouder of voogd de handtekening die dan ter plaatste gewettigd wordt. Om deze reistoelating te verkrijgen, maak je een afspraak op de dienst Burgerzaken.

Wat meebrengen

  • Identiteitskaart van de ouder of voogd die de toelating geeft.
  • De voogd van de minderjarige brengt ook een bewijs van ouderlijke macht mee.

Bedrag

Op de dienst Burgerzaken kan je dit document onmiddellijk en gratis bekomen.